92. Stalen kozijnen binnen, Arjenne

Ze zijn weer helemaal terug van weggeweest: stalen kozijnen. In de jaren 60 was deze materiaalsoort erg populair en koos met name de rijkere laag van de bevolking voor stalen kozijnen om hun woning een exclusieve uitstraling te geven. Maar tegenwoordig is er veel concurrentie op de markt en zijn er kozijnen van aluminium, hout, kunststof en staal verkrijgbaar. Als gevolg van dit ruime aanbod, en het feit dat houten kozijnen ook een stuk duurzamer zijn geworden, zijn stalen kozijnen minder populair.

Over stalen kozijnen

Stalen kozijnen waren halverwege de jaren 60 ontzettend populair, met name onder rijkere mensen die graag unieke, exclusieve kozijnen voor hun woning wilden aanschaffen. In die tijd bestonden kunststof en aluminium kozijnen nog niet, en kon men dus kiezen tussen stalen en houten kozijnen. De rijkere laag van de bevolking koos doorgaans voor stalen kozijnen, vanwege de exclusieve uitstraling, maar ook vanwege de lange levensduur. In die tijd gingen houten kozijnen namelijk 10 tot 15 jaar mee, terwijl stalen kozijnen minstens 50 jaar meegingen. Tegenwoordig zijn stalen kozijnen wat minder populair, met name vanwege het grote aanbod aan kozijnen waaronder aluminium, houten en kunststof kozijnen. Bovendien gaan houten kozijnen tegenwoordig langer mee, waardoor deze materiaalsoort populairder is.

De voordelen van stalen kozijnen

Stalen kozijnen brengen enkele belangrijke voordelen met zich mee. Zo is staal een ontzettend sterk en duurzaam materiaal. Stalen kozijnen gaan dus jarenlang mee en behoeven bovendien geen onderhoud. Ook isoleren stalen kozijnen tegenwoordig goed, en zit je er dus altijd warm bij. Daarnaast heeft staal ook een moderne, unieke uitstraling. Stalen kozijnen bieden een stoere uitstraling en passen doorgaans perfect bij een modern, industrieel interieur. In veel gevallen leveren stalen kozijnen echt meerwaarde op voor de woning.

De prijs

Er is tegenwoordig meer vraag naar kozijnen van aluminium, hout en kunststof, waardoor er minder partijen zijn die stalen kozijnen aanbieden. Hierdoor is het totale aanbod aan stalen kozijnen kleiner, waardoor er een hogere prijs per vierkante meter gevraagd wordt. Daarnaast worden stalen kozijnen op maat gemaakt, waardoor de prijs ook zal stijgen. De uiteindelijke prijs verschilt per situatie en is afhankelijk van de specificaties en eventuele montagekosten. Doorgaans betaal je rond de 1100 euro per vierkante meter voor stalen kozijnen. De aanschaf van stalen kozijnen voor je woning is dus een hele investering, maar wel een zeer interessante. De stalen kozijnen van tegenwoordig bieden namelijk goede isolatie, waar je portemonnee uiteindelijk van profiteert.