Cad Cam

Als je wilt begrijpen wat CAD-CAM is, moet je de twee woorden even van dichterbij bekijken. CAD staat voor Computer Aided Design, wat inhoudt dat je met behulp van de computer een ontwerp gaat tekenen. CAM staat voor Computer Aided Machining, waarmee bedoeld wordt dat je een machine gebruikt die gestuurd wordt door een computer, met een code die in het systeem is voorgeprogrammeerd, dus niet handmatig. Met een CAD-CAM systeem wordt een model geconverteerd naar een programmeercode voor een machine. De machine kan dus voorgeprogrammeerd worden aan de PC en de code wordt opgehaald aan de machine. Een Cad Cam programmeur Raamsdonksveer kan je hierbij helpen en van advies voorzien.

 

Wat doet een CAD-CAM programmeur?

Heb je een nieuw project voor ogen dat je wilt gaan ontwerpen? Dan is de Cad Cam programmeur Raamsdonksveer de persoon die je nodig hebt. Daarnaast is hij er ook om complexe onderdelen te programmeren zoals bijvoorbeeld voor je CNC-verspaningsmachines. CNC staat voor Computer Numerical, waarmee wordt bedoeld dat een specialist gebruik maakt van computersystemen die de machine aansturen.

 

De werkwijze

Via tekeningen levert de programmeur een CNC-programma aan en kan de machine haar werk doen. Is er geen tekening aanwezig, wordt die door hem gemaakt in CAD in 3D. Vervolgens wordt er een bewerkingsprogramma gemaakt dat afhankelijk van de machine door een postprocessor wordt gestuurd. Deze postprocessor maakt een CNC-programma dat wordt ingegeven in de computer, waarna de machine wordt afgesteld en de productie kan beginnen. Er wordt altijd eerst een prototype gemaakt dat aan de klant wordt voorgelegd, zodat hij zijn goedkeuring hierover kan geven. Als de klant tevreden is en akkoord gaat, wordt het eindproduct vervaardigd.

 

Voor wie is CAD-CAM

Het systeem van CAD-CAM wordt veel gebruikt door ondernemingen die machineonderdelen maken. Ook in de tandheelkunde is CAD-CAM onmisbaar geworden voor het maken van gebitselementen. Architectenbureaus maken er ook steeds meer gebruik van voor het maken van maquettes. Maar het wordt ook gebruikt in vakgebieden zoals landmeetkunde, bouwkunde, wegenbouw, …

 

De voordelen van CAD-CAM

Door het systeem van CAD-CAM te gebruiken, worden er minder fouten gemaakt bij het programmeren van de machines, waardoor er efficiënter gebruik wordt gemaakt van productie-middelen. Je kunt de ontwerpen op de computer opslaan en verzenden naar verschillende computersystemen. De productie gebeurt via een vooraf vastgestelde volgorde waardoor er efficiënt gewerkt wordt. Als er iets moet worden aangepast aan het ontwerp, kan die aanpassing snel en effectief gebeuren. Op deze manier kun je als bedrijf je klant tevreden stellen, doordat je snel voldoet aan zijn wensen. Dit draagt bij tot een flexibel beleid.