Frootie 12

 

Heb je voor het eerst een kind en vraag je je af wat hij of zij allemaal wel en vooral niet mag eten? Een peuter mag gelukkig bijna alles eten wat jij zelf ook eet. Toch zijn er wel een aantal dingen die hij of zij nog niet binnen mag krijgen. Het is heel belangrijk hier op te letten om zo het onnodig ziek worden van je kind te voorkomen. Lees in dit blog wat een kind van 1 jaar niet mag eten. 

 

Rauwe producten 

 

Je peuter kan het beste geen rauwe dierlijke producten binnen krijgen. Denk hierbij aan producten met rauwe melk, rauw eieren of rauw vlees. In deze producten zitten vaak schadelijke bacteriën, hier zullen jonge kinderen extra gevoelig voor zijn. Zo mogen deze producten ook niet worden gegeten tijdens de zwangerschap. Rauwe producten zijn eigenlijk de belangrijkste producten om te vermijden. Let hier dus extra goed op. 

 

Te veel zout

 

Het is belangrijk dat je peuter niet te veel zout binnen krijgt. Het is dus belangrijk goed te letten hoeveel zout er zit in de producten die je hem of haar geeft. Let hier vooral op kant-en klare producten zoals sauzen en snacks, maar ook bijvoorbeeld op vleeswaren. De reden dat je peuter niet te veel zout mag binnen krijgen is omdat de niertjes dit vaak nog niet goed aan kunnen. Een te veel aan zout kan voor de nieren heel schadelijk zijn. Je kan er zelf op letten nooit zout toe te voegen aan het eten en zo veel mogelijk verse dingen voor je peuter klaar te maken.

 

Verzadigd vet 

 

Ook is het belangrijk er op te letten dat je kleine niet te veel of beter helemaal geen verzadigde vetten binnen krijgt. In bijvoorbeeld normale kaas zit veel verzadigd vet en ook erg veel zout. Als je je kind toch graag kaas wil geven, kies dan voor een kaas met minder verzadigde vetten zoals mozzarella of Hüttenkäse. Ook bijvoorbeeld in chips of kokos olie vind je veel verzadigde vetzuren. Let hier daarom goed op als je de verpakkingen leest van het eten dat je aan je kleine wil geven. Ook is het in het algemeen belangrijk om je kleine zo veel mogelijk gezond eten te geven, zodat hij of zij niet leert wennen aan de smaak van ongezonde voeding.